Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1075 niezalogowanych)
18 Postów
Paweł Kłos
(Pawełk)
Wiking
Podziwiam, masz 22 lata a jak daleko zajechałeś (norwegia).

Ja mam 25 lat i też myślałem nad wyjazdem do Norwegii (mieszkam w szczecinie) ale niestety nie znam języka norweskiego. Zakupiłem sobie książeczki i nawet próbowałem się uczyć języka ale słabo mi wchodzi.

Język angielski znam w stopniu średnio-zaawansowanym. W holandii nie miałem większych problemów w płynnej rozmowie z holendrami a oni dziwili się skąd znam tak dobrze język angielski. Lubiłem i lubię język angielski i dzięki pracy z komputerem przez ponad 12 lat, filmy po angielsku i dużo czytania po angielsku i są efekty aczkolwiek nie uważam że jestem specem od tego języka itd.

I tak jak ktoś tutaj napisał, myślę że aby nauczyć się języka norweskiego trzeba mieć zaparcie i cel. Ktoś taki jak ty jest w Norwegii już prawie rok, pracowałeś w kilku firmach, zapewne zarobki miałeś dobre, byłeś na miejscu, miałeś gdzie mieszkać nic nie musiałeś załatwiać szukać itp.

To była bardzo dobra motywacja i wręcz mus do tego aby się uczyć tego języka bo widziałeś że aby to utrzymać co masz potrzebny jest język.

Ja np. nie mam takiej motywacji gdy mam uczyć się jezyka na siłę w polsce gdzie defacto to wszystko jest na sucho i nie mając nic w zamian.

Mam na myśli to że sam język norweski niczego mi nie załatwi, z tego co widzę w internecie to oferty pracy są głównie dla fachowców i innych sepeców a ja kimś takim nie jestem.

Tak więc rodzą się pytania czy jest sens się tego uczyć i wogóle myśleć o norwegii - jak to załatwić itd. masa pytań.

Tak więc moja sytuacja jest inna a twoja była inna i dużo dużo lepsza, mogłeś to dobrze wykorzystać ale myślę że dasz radę się nauczyć języka angielskiego bo on jest strasznie prosty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Olaa Jooooot
(misiaczek1517)
Nowicjusz
no dokładnie, chłopak zwrócił się o pomoc a ty go zaatakowałęś jak nie wiadomo kogo. ciekawe czy ty tez miales na poczatku tak kolorowo. z tego co wiem to jesli robisz z polakami to raczej ciezko jest nauczyc sie jezyka.... ja pracuje w mc donald i troszke umiem norweskiego wiec nie mow mi ze w 3 miesiace nauczysz sie mowic ! i nie musisz byc psem przewodnikiem tylko moglbys podac jakies namiary na budowlane firmy czy cos jesli znasz. ale tacy sa polacy za granica do siebie wszystko a do kogos dup** wystawic!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Powiem tylko tyle, że zdołować kogoś i przyjebać mu z buta to wy potraficie. Kolego co szukasz pracy w budowlance, nie pomogę ci bo to nie moja branża, ale szukaj, naucz się kilku zwrotów, poćwicz słówka, jeździj po firmach, wysyłaj CV, masz już jakieś doświadczenie więc masz też jakieś referencje. Próbuj do skutku. I nie słuchaj buraków i geniuszy, którzy zapomnieli jak tu przyjechali i z łzami w oczach jeździli od fermy do fermy, od pola truskawek do pola szukając czegokolwiek (absolutnie nie mam nic do ludzi tam pracujących - sam też tam szukałem na początku). Dąż do celu. Pozdrawiam i powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
NorgeMatrix napisał:
Powiem tylko tyle, że zdołować kogoś i przyjebać mu z buta to wy potraficie.
lepiej jak to się robi tutaj, niż zrobi to delikwentowi życie
w zasadzie to można jakoś wytłumaczyć tych zakapturzonych gnoi z blokowisk, że oni nie wiedzą iż trzeba się uczyć jakiegoś fachu, języka aby być czymś, a nie postrachem pod osiedlowym sklepem
ani politycy, poza JK Mikke, ani telewizja w postaci filmów, czy tych tasiemcowych seriali, ani polska szkoła nic nie uczą, że to trzeba coś samemu z siebie
z mord i programów w telewizorni słychać tylko ile to się tym ludziom należy za to że żyją
dać im więcej emerytury, wyższe pensje, więcej darmowych szpitali, szkół i wszystkiego
tylko skąd na to brać, to się nie mówi
a ich rodziców też nikt nie nauczył
bo komuna nauczyła tylko kraść, pić i kombinować
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok